fredag 15 april 2022

Foder för ett långt kaninliv och en god hälsa 💜

VIKTIG LÄSNING.(Prislista foder längst ner)

Jag får ofta frågor om foder och tex hur mycket kaniner behöver och vad den bör äta. Och därför har jag sänt med dessa extra blad till dig, utöver övrig info om kaniner som tamdjur. 

Så, vad har då de kaniner som växer upp på lilla Davidshemsgården ätit?

Torrhö, friskt vatten och pinnar (eller annat bra gnagmaterial) finns alltid tillgängligt för alla raser, dygnet runt. Men INTE pellets eller korn. Och de får absolut inte fri tillgång till frukt eller grönt.

Alla kaninungar introduceras pellets först vid 4 veckors ålder och då ger jag väldigt lite och sedan ökas portionen gradvis. 

Stora raser brukar då äta mellan 1-2 dl pellets + 1dl korn per dygn från ungefär 5 veckors ålder om magen visat sig ok under vecka 4. Hela vecka 4 ger jag väldigt lite då och då under dygnen för att utesluta att magen ska reagera. 

Små raser får sedan omkring 1/2-1 dl pellets + 1/2 dl korn per dygn.

Sedan rekommenderar jag att man ökar något litet varje vecka. Om de nått ungefär 3dl per dygn tycker jag att det är maximalt vad en vuxen kanin bör äta av just pellets (oavsett storlek på din kanin).

Ger du ett jättebra hö, och kaninen har aptit för det, så behöver du egentligen inte ge pellets eller korn alls. Men det tillhör ju det ovanliga att en kanin är nöjd med att bara äta hö 😊


En del anser att det är viktigt att ge kaninerna fri tillgång till allt slags foder redan från start, men med min utbildning, plus många års erfarenhet, vill jag bestämt påstå att det inte är det bästa för unga kaniner med fri tillgång till pellets, frukt och grönt.

Sedan tror jag iofs inte heller att det är direkt dödligt för din kanin om du väljer att ge pellets fritt, vill jag ändå tillägga. Och varje kanin är en egen individ och en del hungrigare än andra och då är det svårt att få den mätt på tex bara hö. 

Men ger du fri tillgång till frukt och grönt så kan det, otroligt nog, faktiskt döda kaninen. Det är en seglivad myt att kaniner tål mängder av morötter, frukt mm. Och att en kanin kan leva på matrester är definitivt felaktigt.


Här på gården försöker jag att väcka en rejäl lust för hö hos kaninungarna så att de har goda chanser att leva väl och länge. Vinterhalvåret och lite in på våren är ju närodlat hö överlag lite torrt och trist, då skördemånaderna är långt dess innan, så då brukar jag vara rätt generös med att antingen ånga höet åt dom eller ge en något större portion av pellets/korn. Jag blandar ALDRIG in butikshöer som massproducerade. Även om vissa av de är kända att uppskattas av kaninerna så är de inte allt för sällan rent skräp och ett hot mot kaninernas hälsa och tänder.


Har man inte möjlighet att köpa hö här ifrån Lilla Davidshemsgården är det alltid bäst ett leta rätt på närmsta bra bonde som slår torrhö. Gärna samma slags hö som ges till häst, då det ofta är ett grovt varierande hö som också gagnar din kanins munhälsa. 

Det är superbra om du får din lilla skrutt att äta så mycket som möjligt av detta grova hö och egentligen faktiskt så lite som möjligt av ALLT annat. 

För ett bra höganalys-hö innehåller allt din kanin behöver.

Men visst kan du också ge lite annat gott med. Med betoning på "lite". 

Tänk ungefär som vi människor behöver göra med vår kost (iaf jag ☺️):

att det inte får bli för mycket av det goda för då vill man ogärna äta upp det nyttiga. Hade jag fått välja hade jag ju själv gärna ätit choklad hellre än broccoli tex 😆 men jag vet ju att jag behöver äta nyttigt med.

Grönsaker och frukt är kaniners godis helt enkelt.


Den goda nyheten är dock att sånt de gillar att gnaga på, som tex fruktträdsgrenar, kan du ge mycket av utan att behöva vara orolig.

Och det är superbra, ja livsviktigt, med just gnagmaterial med. Kaninens tänder växer 2-4 mm i veckan. Får de inte rätt hö och annat grovt att gnaga på slipas inte tänderna ner naturligt och de kan fort växa iväg och det kan sluta riktigt illa.


När det kommer till vatten har jag fött upp alla kaniner på gården med tillgång till BÅDE nippel/kula OCH skål. Min erfarenhet är att det är svårt för kaniner att få i sig all vätska de behöver heta sommardagar genom bara en vattenstation med nippel/kula och då är bra om de lärt sig hur man dricker ur skål också. 

Just vätskebrist är livshotande för kaniner på sommaren. En del kaniner väljer dock att BARA dricka ur skål och en del att BARA dricka genom nippel. Det kan därför vara bra att vara lite vaken på hur just din kanin dricker i början, och se till att du är säker på att en kaninunge som kommer från just min uppfödning får i sig vatten de första dygnen efter flytten.


🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰

Jag har skapat lite av en passion till allt som har med fodertänk att göra och har kanske också en nästan överdriven tydlighet när det kommer till foderfrågor gällande just kaniner. Detta är pga att jag sett många kaniner fara illa pga en del missuppfattningar kring gnagarmat. Och också ledsna familjer som förlorat sin lilla älskling pga tex förstoppning, tarmvred, magsår eller parasiter.

Jag är där med tjatig i ämnet och kommer högst troligt att fortsätta att vara ☺️


Jag är tacksam och glad för er kanins skull att ni läst så här långt. Och tackar för att ni noterat min blogg och mitt arbete för kaniners välhälsa 💜


Ett stort lycka till med er nya familjemedlem 🐰




Dvärgvädur rex. Vit blåögda.

Här kommer inom kort mer info om den unika rasen Dvärgvädur rex: Vit blåögd. Nedan kan du se lite F.A.Q Kommer min kaninunge förbli krullhår...