måndag 22 februari 2021

Industrihönsens andra chans.

Igår kom de äntligen! Dessa efterlängtade små outsiders: industrihönsen. Även kallade värphönshybrider.

10st spinkiga pullor sitter nu och skakar i ett hörn i stallet och undrar vad fasen som händer. Nyss stod de högst troligt på betonggolv full av avföring och på alldeles för små ytor. Och nu står de med sina små krokiga och alldeles för långa klor på spån och halmbädd och med en massa stimulerande ytor att undersöka. Trots att de faktiskt bara är i en box om 3 kvm. 

Kanske är det inte så lustigt att dom är oroliga just nu. De har ju aldrig känt solens mjuka värme, haft sittpinnar, en egen bädd eller smakat färskt gräs och nykrossad korn.

Meningar går isär hur vida det är juste att ta sig an fabrikshybrider eller inte. En höna som levt ett så onaturligt liv som just hybriderna gör har svårt för att anpassa sig och svårt för att hålla sig stark och frisk i en naturlig miljö. Hon är ju designad av människor- för människor. Och hela hennes syfte är ju att kräva lite och producera mycket under en kort och intensiv livslängd. Avlivning är redan planerad ske i ung ålder. Delvis p.g.a att dessa olycksamma brudar inte orkar värpa effektivt efter en viss tid men också för att de, p.g.a av sin specifikt framavlade design, löper en övervägande risk för livmoderinflammation efter en viss ålder. Om hon överlever inflammationen är det ett liv utan äggproduktion som väntar. Och vem har användning av en ful liten höna som varken ger gott kött eller ägg? Det här är sorgligt, känner jag, och kommer bestämt göra mitt yttersta för att iaf just dessa tio damer ska få ett långt och härligt liv. En ANDRA CHANS ❤️
För att öka hönornas chanser att anpassa sig och må bra har jag tänkt "stega" ut till en naturlig livsmiljö för dom. Just nu är tiden dessutom som som allra bäst då jordbruksverket ändå inte tillåter mig att ha mina fjäderfä ute på fågelinfluensautbrott i närområdet. Förhoppningsvis är influensa-risken över lagom tills det är lämpligt för dom att ta sina allra första steg utomhus. Jag hoppas att det blir i maj. Just i maj kommer ju mer av all den där naturliga energin tillbaka till moder jord och till alla oss som har blivit välsignade med ett liv i hennes vackra skapelse ☀️
Tills dess kommer jag att klema bort de här ruggiga damerna efter bästa förmåga. Social träning, övergång till bra foder och miljöanpassning står på schemat.

Två av hönsen ser mycket svaga ut. En av de saknar en tå och en av de ser ut att redan ha utvecklat livmoderinflammation. Men vi ska inte ge upp riktigt än! Nu vill jag att vi alla håller tummar och tår för att alla dessa tio chicks klarar sig till mållinjen- första maj.
Jag kommer göra allt som står i min makt för att dom ska få känna jord under sina fötter och solen i sina ansikten ☀️ men om så bara en av dom klarar sig hela vägen till vårsläppet så är det ändå värt min ansträngning! 
Det här ska jag göra för alla de höns jag satt i burar när jag köpt massproduktionsägg på ICA. Jag ska göra det för alla de höns jag blundat för när de levt sjuka, i nöd, medan jag valt ut bästa kycklingfilén på hemköp. Jag ska göra det för att jag kan!
Vill ni med rädda höns från ett liv av lidande? Ni kan med. Och faktiskt är det rätt lätt. Köp färska ägg från frigående höns utomhus. Eller varför inte köpa de från en lokal smådjursuppfödare och samtidigt bidra till att denna kan ha sin gård levande 🐣😉 Hos mig finner ni alltid färska ägg från fria, välmående och alldeles lagom knäppa höns från och med maj till augusti. Delikatessägg från mina vackra vaktlar finns året om! 

Jag vill också passa på att skriva att det finns många som arbetar inom kött och ägg industrin som är mån om djuren. Vart just dessa hönor kommer ifrån har jag valt att inte posta. Delvis p.g.a av att just den här fabriken stängt ner och delvis pga att de inte avlivat hönorna. Att de ger de den här chansen tycker jag är fint. Tack snälla svärmor och svärfar för att ni kom med dom! ❤️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar